Digitale modes

Verschillende Digitale Modes

Informatie over enkele populaire digitale modes

De Digitale Modes zijn niet meer weg te denken bij de Zendamateur. Ze zijn meestal simpel en goedkoop te realiseren, mede door dat een PC en geluidskaart gebruikt kunnen worden. Voor Digitale Modes is een simpele zendontvanger nodig en een vermogen van maximaal 50 Watt is voldoende om uitstekend te kunnen werken.

PSK is een digitale mode die het mogelijk maakt via de PC een zeer smalbandig signaal te produceren. Tegenwoordig zijn er PSK31, PSK63, PSK128 en PSK250, allen met hun eigen bandbreedte.

Olivia is een digitale mode, die uitstekend bestand is tegen fading en QRM. Stations die nauwelijks hoorbaar zijn, worden meestal uitstekend ontvangen met Olivia. Ook hier zijn verschillende varianten met elk hun verschillende bandbreedte. Wel is Olivia behoorlijk langzaam.

CW is en blijft een van de lastigste, maai mooie mode.
De vele digitale software pakketten kunnen het wel goed ontvangen als er maar genoeg tijd is om te kunnen decoderen. Voor een contest is een digitaal CW programma absoluut niet te gebruiken. De PC heeft te lang tijd nodig om de tonen te kunnen decoderen.

JT65 is een digitale protocol bedoeld voor Amateur Radio communicatie met zeer zwakke signalen. Een mooie mode die wat meer aandacht zou mogen hebben.

JT65-HF is een implementatie van het JT65 protocol met een nadruk op zijn gebruik in de Amateur Radiobanden op HF

RTTY is één van de oudere digitale modes. Vroeger werd dat met een oude telex machine gedaan. Tegenwoordig worden vrijwel alle RTTY uitzendingen door de computer gedaan. De meeste software is geschikt voor verschillende snelheden en verschuivingen. In tegenstelling tot de meeste digitale modes, wordt RTTY uitgezonden op LSB.

SSTV Slowscantelevisie (afgekort SSTV) is een vorm van plaatjes via de ether versturen door zendamateurs. Ook SSTV heet vele verschillende modes voor zowel zwart/wit als in kleur. Hoe meer kleur (bits) hoe langer het duurt om een plaatje te verzenden. Ook heeft de kleurdiepte te maken met de bandbreedte. SSTV wordt gebruikt op UHF/VHF als ook op HF.